Kategoriler

Alzheimer Hastası Olmamak İçin Terketmeniz Ve Edinmeniz Gereken 9 Alışkanlık

Alzheimer rahatsızlığı bir demans çeşiti olmakla bereber maalesef tedavisi olmayan bir hastalıktır.

Peki haftada üç kez spor yapmanın demansa yakalanma şansını %70 azalttığını biliyor muydunuz?

Amerikan Alzheimer Derneği, 5 milyondan fazla Amerikan’ın Alzheimer hastası olduğunu ifade ediyor.

İlaçlar hastalığın belirtilerini azaltırken, Alzheimer için kesin bir tedavi yöntemi hala bulunamadı.

Demansa yakalanmak istemiyorsanız derhal terketmeniz gereken 9 alışkanlık:

1- Sigarayı Bırakın

Sigara içmek vücudunuz çeşitli bölgelerine zarar verir ve beyin de bunlardan biridir. Sigara içenlerin, içmeyenlere oranla Alzheimer’a yakalanma riski %45 daha fazla. İşte sigarayı bırakmanız için iyi bir neden.

Sigarayı Bırakın

2- Daha Fazla B12 Vitamini Alın

B vitamini sizi demanstan korur. Finlandiya’da yapılan bir araştırmaya göre B12 vitaminini ne kadar çok alırsanız, Alzheimer’a yakalanma riskiniz o kadar düşüyormuş. Genelde yaşlılarda B12 vitamini eksikliği görülmekte. B12 vitamini yumurtada, ette, balıkta ve deniz mahsullerinde bolca bulunmakta.

B12 Vitamini

3- Daha Aktif Olun

Düzenli olarak spor yapın. Hem kalbiniz düzenli atacaktır hem de kan dolaşımınız sağlıklı bir şekilde gerçekleşecektir. Tansiyonunuza dikkat etmenizde de fayda var. Orta yaşlıysanız ve kolesterolünüz yüksekse, Finlilerin yaptığı araştırmaya göre demansa yakalanma riskiniz çok fazla.

Aktif Olun

4- Daha Fazla D Vitamini Alın

D vitamini eksikliği Alzheimer’a neden olmakta. ABD’de yapılan bir araştırmada D vitamini eksikliğinin Alzheimer’a yakalanma riskini %125 arttırdığı görüldü. Araştırmacı Miia Kivipelto, SVT’ye “D vitamini alımı Alzheimer’a yakalanmamak için önemli faktörlerden” dedi. Olabildiğince güneş ışığı almaya çalışın. Güneşin fazla olmadığı yerlerde yaşıyorsanız D vitamini takviyesi alın.

D Vitamini

5- Kahve İçin

Kahve içiyor musunuz? Çoğu kişi bilmese de kahve beyninizi korumakta. Kahve bolca magnezyum içerir ve güçlü bir antioksidandır. Alzheimer’a yakalanma riskinizi %50 azaltır. İtalya’da yapılan bir araştırma günde bir bardak kahve içmenin Alzheimer’ı önlediğini savunuyor.

Kahve İçin

6- Başınızı Koruyun

Başınızı çok sert bir yere çarparsanız demansa yakalanma riskiniz var. ABD’de yapılan bir araştırmada travmatik beyin yaralanmasının, Alzheimer’a yol açtığı görüldü. Motor sürüyorsanız kask takmayı ihmal etmeyin.

Kafa Koruma

7- Alkol Tüketiminizi Azaltın

Fazla alkol tüketimi demans riskini arttırıyor. Günde bir kadeh şarap içmenin Alzheimer’ı önlediğine dair araştırmalar olsa da fazla alkol tüketiminin Alzheimer’a neden olduğu bir gerçek.

Alkol Tüketimi

8- Beyin Egzersizleri Yapın

Beyninize tıpkı kaslarınıza davrandığınız gibi davranmalısınız. Bunun için de en bilinen yöntemler bulmaca çözmek ve puzzle. Yeni şeyler öğrenmekten çekinmeyin. Yeni şeyler öğrenirken beyniniz ekstra efor sarfeder ve bu da sizin için sağlıklıdır.

Bulmaca Çözmek

9- İyi Dinlenin

Araştırmacılar stresle demans arasında bir bağlantı olduğuna inanıyorlar. Stres kişiden kişiye değişebilen bir ölçüye sahip. Bu nedenle Alzheimer’ı gelişimini nasıl etkilediğine dair araştırmalar sürüyor. Yine uyku beyin için çok önemlidir. Yeterince uyumamak demansa yol açmaktadır. İsveç’te yapılan bir araştırmada uyku sorunu olan erkeklerin demansa yakalanma risklerinin bir hayli fazla olduğunu kanıtladı.

Dinlenmek

Herkes birlik olur ve bu güzel bilgileri paylaşırsa hastalığı önlemek mümkün. Siz de sağlık için paylaşmayı unutmayın.

Kaynak: https://tr.newsner.com

Comments

  • Alzheimer hastalığının başlıca sebebi stres ve baskı altında yaşamak

    AYKALOGLU 24 Kasım 2017 00:58 Yanıtla
  • ıyıkı okudum bazı şeılerı bılıordum ama çok guzel bışeler okudum halada kım bılır gıne kaç defa okıacam not ederım çunkı alzhe,mer hastalıkdan çok korkum çunkı uykusuzlum çozum bulamıorum gıneda kafasını çok kotu çarptım kafamde hematoma oldu unu ılaclardan yendım o kurutmasaıdı doktor dedıkı ozaman amelıat gerekecek 4 defa emar çektık nasıl olıorde başladı kuçultmee 4ncu emarde kayboldu çok korkıorum bazen unutkanlık olıor umarum bu tavsıeler yardımcı olur çok teşekur ederım doktorlara ve sıze erkeze kımler bızımle paılaşıoran çok onemlı tavsıeler l

    larisa 17 Ocak 2018 14:35 Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Don't Miss! random posts ..

error: