Özellikle hamileler ve turşu kolikler için hayat kurtaran bir yaz turşusu ile karşınızdayız. Bugün yapıp ertesi gün tüketebileceğiniz çok pratik ve enfes bir turşu tarifidir.
Şimdi pratik yaz turşusu yapımı için gerekli malzemelerimize göz atalım ve tarife geçelim.
Ben 3 adet 1 litrelik kavanoz kullandım, aşağıdaki malzeme listesi de ona göredir.
Yaz Turşusu Malzeme Listesi
- Badem salatalık
- 2 adet havuç
- 4 – 5 diş sarımsak
- 2 adet domates
- 3 yemek kaşığı kaya tuzu
- 3 tatlı kaşığı şeker
- 3 çay bardağı üzüm sirkesi
- Kaynar içme suyu
NOT: Çeşme suyu olmayacak aksi halde bulanık olur ve yumuşatır.
Ben 3 kavanoz yaptım ve deneme amaçlı bir kavanozun içerisine bir çay bardağı sıvı yağ koydum. Güzel olmuş, isteğe bağlı ekleyebilir. Yağlı olan salata gibi sulu şekilde tüketiliyor.
Turşu Severlere Yaz Turşusu Tarifi
Öncelikle turşu için kullanacağımız sebzeleri güzelce yıkıyoruz. Badem salatalıklarımızın uç kısımlarını kesip halka halka doğruyoruz.
Ardından havuçları da küp küp olacak şekilde doğrayıp bir kaba alıyoruz. Ben 2 adet kullandım, miktarı kendinize göre ayarlayabilirsiniz.
2 adet domatesin de kabuklarını soyup küp küp doğrayarak bir kabın içine alıp malzemeleri hazır hale getiriyoruz.
Şimdi turşumuzun kuruluş aşamasına geçelim. 3 adet 1 litrelik kavanoz kullandım. Kavanozların tabanına önce biraz doğranmış sarımsak, üzerine 1’er yemek kaşığı domates ve 1’er yemek kaşığı havuç ekledim.
Daha sonra kavanozların yarısına gelecek kadar salatalıkları ekledim. Tekrar üzerlerine 1’er yemek kaşığı havuç ve domates ekleyip tekrar sarımsak parçaları koyuyoruz.
Kalan salatalıkları da kavanozu dolduracak şekilde pay edip kalan havuç, domates ve sarımsakları paylaştırıyoruz.
Her bir kavanoz için 1 yemek kaşığı kaya tuzu, 1 tatlı kaşığı toz şeker ve her bir kavanoz için 1 çay bardağı üzüm sirkesi ekliyoruz.
Daha sonra içme suyunu iyice kaynatıp malzemelerin üzerini örtecek kadar kaynar suyla dolduruyoruz. Kavanozların kapaklarını sıkıca kapatıp ters çeviriyoruz.
1 gece boyunca bu şekilde bekletiyoruz. Ertesi gün kavanozları çevirip düz konuma getiriyoruz ve güneş görmeyen serin bir yerde oluşmasını bekliyoruz.
Turşularımız hızlı bir şekilde sararıp olacaktır. Sıcak suyun da etkisiyle turşular akşama yenilecek kıvama geliyor.
Pratik Yaz Turşusu Videolu Tarif
Bu enfes pratik yaz turşusu tarifi ve çok daha fazlası için Beceriklihatun Mutfağı Youtube Kanalı‘na abone olmayı unutmayalım.