Kategoriler

D Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Vücudumuz açısından oldukça önemli olan D vitamini eksikliğinin belirtileri nelerdir? 

Bu yazıyı okuduktan sonra aşağıdaki belirtilerden bir kaçını kendinizde görüyorsanız doktorunuza danışmayı ihmal etmeyiniz.

Dişler ve iskelet sistemi için oldukça önemli olan D vitamini, kalsiyum emilimini hızlandırır ve kemiklerin gelişiminde önemli rol oynar. Bu kadar önemli bir vitamin olan D vitamini ise çoğu kişi tarafından yeterince alınmaz ve eksiklik belirtileri ortaya çıkar.

D vitamini eksikliğinin tespiti dikkat isteyen bir iş. Eksikliği birçok hastalığa kapı açıyor. Bu nedenle belirtilerinden haberdar olmak çok önemli.

D Vitamini

D Vitamini Eksikliğinde Vücudun Verdiği 13 İşaret

D vitamini eksikliği nedir?

D vitamini eksikliği, neredeyse dünyanın her ülkesindeki insanları etkiliyor. Eğer fazla dışarıya çıkmıyorsanız ve güneş ışığı almıyorsanız D vitamini eksikliği çekmeniz işten bile değil. Vücut bu vitamini kendiliğinden üretemiyor. Güneş ışığı almanız gerekiyor.

D vitamini yağ hücrelerinde aylarca depo edilebiliyor. Ancak soğuk bölgelerde yaşıyorsanız, D vitaminleri vücut tarafından hızlıca kullanılıyor. Bazı kaynaklardan aktarılanlara göre, D vitamini vücutta ortalama üç ay boyunca saklanıyormuş ancak bu kişiden kişiye değişiyormuş.

Kas Zayıflığı

1- Kas Zayıflığı / Yorgunluğu

D vitamini güçlü bir sinir sisteminin olmazsa olmazıdır. D vitamini eksikliği ağrıya, kas zayıflığına ve hatta kofnitif yetersizliğe neden oluyor.

Newcastle Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre, yeterince D vitamini alıyorsanız spor yaptıktan sonra daha az yorgun hissediyormuşsunuz.

Kemik Ağrısı

2- Kemik Ağrısı

Kemik ağrısı çeken 150 kişiye yapılan testlerde, %93’ünün D vitamini seviyesinin çok düşük olduğu görüldü.

D vitamini eksikliğinde kas lifleri tam olarak çalışmadığından kalça ve leğen kemiği çevresinde ağrılar meydana gelir.

Solunum Problemleri

3- Solunum Problemleri

D vitamini solunum yollarınızın düzgün bir şekilde çalışmasını sağlayıp sizi hastalıklardan ve enfeksiyonlardan korur. Özellikle de çocuk için çok önemlidir.

Çocuğunuzda astım varsa, daha fazla D vitamini almasını sağlamalısınız. Yapılan yeni bir araştırmada, D vitamini takviyesi alan çocukların astım krizi geçirme riskinin %50 daha düşük olduğu görüldü.

Sıcak Basması

4- Sıcak Basması

Alnınız durup dururken terliyor mu? Oda sıcaklığı normal olmasına rağmen anormal bir şekilde terliyor musunuz? Boston University Medical Center’da çalışan Michael Holick’e göre bunların hepsi D vitamini eksikliğinin belirtisiymiş.

Yine eskiden doktorlar, yeni bebeği olan annelere alınlarını kontrol etmelerini söylerlermiş.

Depresyon

5- Depresyon

Yapılan birçok araştırmada D vitamini eksikliğinin depresyona neden olduğu kanıtlandı. D vitamini eksikliği çeken kadınların depresyona girme riski erkeklerin iki katı oranındaymış.

Finlandiya’da yapılan bir araştırmada D vitamini seviyesi yüksek olanların depresyona girme riski %35 daha azmış.

Yine de depresyon ve D vitamini arasındaki bağa dair tartışmalar yok değil.

Doğurganlık

6- Doğurganlık

Avustralya’da 2008’de yapılan bir araştırmada D vitamininin doğurganlıkta hayati önemi olduğu görüldü.

Ek olarak yapay döllenme yoluyla gebe kalmak isteyen anne adaylarından, D vitamini seviyesi yüksek olanlar tedaviye daha iyi yanıt veriyormuş.

Kronik Baş Ağrısı

7- Kronik Baş Ağrısı

Sık sık başınız mı ağrıyor? D vitamini eksikliği kronik baş ağrılarına neden oluyor.

Finlandiya’da 1984 ile 1989 yılları arasında 42 ile 60 yaşları arasında 2.600 erkeğin katıldığı bir araştırma yapıldı. Erkeklerden %68’inde D vitamini eksikliği ve beraberinde kronik baş ağrısı olduğu tespit edildi.

Cilt Problemleri

8- Cilt Problemleri

Yapılan birçok araştırmada D vitamininin vitiligo ve sedef hastalığıyla savaştığı görüldü.

Greenmedinfo’dan aktarılanlara göre 2013 yılında 16 vitiligo ve 9 sedef hastasına D vitamini takviyesi verilmiş. Takviyenin ardından hastalıklarının ve belirtilerinin hafiflediği görülmüş.

Saç Dökülmesi

9- Saç Dökülmesi

Saçlarınız mı dökülüyor? D vitamini eksikliğiniz olabilir.

18 ile 45 yaşları arasında saçların dökülmesinden şikayetçi olan 80 kadının katıldığı bir çalışmada hepsinde D vitamini eksikliği tespit edildi.

Yorgunluk

10- Yorgunluk

Sık sık yoruluyor musunuz? Böyle hisseden birçok insan D vitamini eksiklikleri olduğunu bilmiyorlar.

Vücudunuz enerji üretebilmek için D vitaminine ihtiyaç duyar. D vitamini eksikliğinde günün büyük bir bölümünde yorgun hissedersiniz.

Yüksek Tansiyon

11- Yüksek Tansiyon

D vitamini eksikliği direk olarak yüksek tansiyona neden oluyor. Güney Avustralya Üniversitesi araştırmacılarının yaptığı bir araştırmada kendilerini sürekli yorgun hisseden kişiler incelendi ve hepsinde de D vitamini eksikliği olduğu görüldü.

Kemiklerde Zayıflık

12- Kemiklerde Zayıflık

30’lu yaşlara yaklaştığınızda vücudunuz kemik gelişimini durduruyor. D vitamini eksikliği bunun daha erken yaşlarda görülmesine neden oluyor.

Kemik erimesi ve D vitamini eksikliği arasındaki ilişki üzerine de yıllardır araştırmalar yapılıyor. Kalsiyum ve D vitamini takviyeleri alarak kemiklerinizin düzgün bir şekilde gelişmesini sağlayabilir ve kemik erimesinin önüne geçebilirsiniz.

Ruh Hali Değişikliği

13- Ruh Hali Değişikliği

D vitamini, mutluluk hormonu olarak da bilinen serotonin salınımında direk olarak etkilidir.

Sık sık kızgın hissediyor musunuz? Küçük şeyler sizi hemen rahatsız mı ediyor? D vitamini eksikliğiniz olabilir. Sheffield Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmada D vitamininin anksiyete, uykusuzluk ve depresyona iyi geldiği görüldü.

D Vitamini Açısından Zengin Besinler

D Vitamini Açısından Zengin Besinler

Vücudunuzdaki D vitamini oranını arttırmak mı istiyorsunuz? İşte D vitamini açısından zengin olan yiyecekler:

  • Süt
  • Peynir
  • Yumurta sarısı
  • Karaciğer
  • Balık (Somon, levrek, turna, sardalya)
  • Mantar

D Vitamini Takviyeleri

D Vitamini Takviyeleri

Aşağıdaki yaş grubundakiler için D vitamini takviyeleri özellikle önerilir:

  • İki yaşının altındaki çocuklar
  • İki yaşının üstündeki koyu renk saçlara sahip çocuklar
  • Dışarıya fazla çıkmayan çocuklar
  • Balık yemeyen çocuklar
  • D vitamini açısından zengin yiyecekleri tüketmeyen hamile kadınlar
  • Dışarıda fazla vakit geçirmeyen yaşlılar

Verdiğimiz bilgiler size de yardımcı oldu mu? Öyleyse Facebook’ta paylaşarak D vitamini eksikliğinin nelere mal olduğunu arkadaşlarınıza gösterin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Don't Miss! random posts ..

error: