Kategoriler

Kireç Lekeleri Nasıl Temizlenir?

Kireç Lekeleri Temizleme

Kireç lekelerini temizlemek için piyasada birçok kireç temizleyici deterjanlar bulunmaktadır. Bu maddeler ile kiteç temizlemek isterseniz, kireç tutan yüzeye bu maddeyi dökün. Döktüğünüzde kaynamaya benzer ses duyacaksınız. Biraz beklettikten sonra durulamaya geçebilirsiniz. Bu maddeler ile temizleme işlemini gerçekleştirdikten sonra durulama işlemine çok özen göstermelisiniz. Birkaç defa içinde, su kaynatılıp dökülerek son kalan deterjan kalıntılarından arındırılmalıdır. Çok zehirli kimyasallar içeren kireç sökücü deterjanlar, vücutla temas ettiğinde, geri dönüşü olmayan hasarlar bırakabilir.

Doğal Yöntemler ile Kireç Lekeleri Nasıl Temizlenir?

Kimyasal temizleyiciler sağlığımız için tehlike oluştururlar. Bu yüzden doğal yöntemleri denemenizi tavsiye ederim.

Sirke ile Kireç Lekesi Temizliği

Salata ve turşularda kullanılan ve mikrop kırıcı özelliği ile bilinen sirke, çaydanlık, lavabo ve derz aralarındaki kireçleri sökmekte de etkilidir. Su ile doldurulan çaydanlığa, bir bardak sirke ilave edilip ocakta kaynatılır, 20 dakika kadar ocakta bekletilen karışım boşaltılıp, çaydanlık bol su ile durulanır. Çok kalın kireç tutan çaydanlıklarda, kaynatma süresi uzatılır, yine temizlenmez ise işlem tekrarlanır. Evde küçük çocuğu olan aileler, sirkeyi evin bütün temizliğinde kullanabilir, kokusu kalıcı değildir, temizlikten bir süre sonra yok olacaktır.

Karbonat ile Kireç Lekesi Temizliği

Pasta, börek ve keklerde kullanılan karbonat kireç lekeleri için de etkili ve doğal bir yöntemdir. İki ölçü boraksa karıştırılan bir ölçü karbonat kireç lekesi olan bölgeye dökülür, bir müddet beklendikten sonra bol su ile durulanır. Banyo, mutfak, çaydanlık ve su ısıtıcılarda oluşan kirecin temizlenmesinde kullanılan karbonat boraks karışımı, kimyasal kullanmadan kireç temizliğine kesin çözümdür.

Limon Tuzu ile Kireç Lekesi Temizliği

Reçele ve limonata yapımında kullanılan limon tuzu, özellikle demlik ve su ısıtıcılarda kirecin sökülmesi için en çok kullanılan doğal yöntemlerden biridir. Su doldurulan çaydanlık, içine bir yemek kaşığı limon tuzu atılarak ocağa koyup kaynatılır, yarım saat kaynatılan çaydanlık bol su ile durulanır. Kirecin kalınlaşmasını beklemeden kısa aralıklar ile limon tuzu kullanarak çaydanlık ve su ısıtıcıları temizlemek en doğal ve kolay yöntemdir.

Kaya Tuzu Kullanarak Kireç Lekesi Temizliği

Çaydanlık ve su ısıtıcıların temizliğinde kullanılan bir başka doğal yöntem, kaya tuzu kullanarak kireç lekesi temizlemektir. Yarıya kadar su doldurulan ısıtıcı veya çaydanlık, iki çorba kaşığı kaya tuzu ve bir miktar sirke ilave edilerek kaynatılır. Yaklaşık 15 dakika kaynatıldıktan sonra durulanan çaydanlık veya ısıtıcı ilk alındığı günkü kadar temiz bir şekle dönüşecektir. Sirke kokusu hava ile temas ettiği zaman kısa sürede yok olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gördünüz mü? rastgele tarifler

error: