Kırmızı pancar turşusu pancar sebzenin fermantasyonu, yani mayalanması ile elde edilir. Kırmızı pancar turşusu probiyotik oranı yüksek olan en sağlıklı besinlerdendir.
Bu makalemizde beslenme uzmanı doktorlar tarafından tarifi verilen evde kırmızı pancar turşusu yapımı tariflerine yer verdik.
Kırmızı Pancar Turşusunun Sağlığa Faydaları
Kırmızı pancar turşusu yüksek antioksidan içeriği ile bağışıklığı güçlendirip kanser dahil her türlü hastalığı önler.
Kırmızı pancar turşusu demir, magnezyum, potasyum, çinko ve kalsiyum deposudur, A, B, C, P vitaminleri de içerdiğinden kişiyi vitamin ve mineral eksikliğinden korur.
Kırmızı pancar turşusu mide ve bağırsakları güçlendirir, kabızlığı önler, ishalin tedavisine yardımcı olur.
Kırmızı pancar turşusu yüksek demir içeriği sayesinde kan yapar, anemi hastalığını önler.
Pancar turşusunun kalorisi çok düşüktür, bu özelliği sayesinde kilo kontrolüne yardımcı olur, kilo almanıza neden olmaz.
Karbonhidratlar, vücudunuzun ana yakıt kaynağıdır, bu nedenle sporcular ve hareketli yaşam süren kişiler, günlük beslenmelerinde yeterli miktarda karbonhidrat alımına dikkat etmelidir. Bir bardak dilimlenmiş pancar turşusunda 37 gr karbonhidrat bulunduğundan, pancar turşusu sağlıklı bir karbonhidrat kaynağı olarak kabul edilir.
Pancar turşusu bol miktarda lif içerir. 1 su bardağı pancar turşusunda 6 gr lif bulunur. Lifli gıdalar sindirim sisteminin sağlığını korur, kişiyi uzun süre tok tutar ve kan şekeri seviyesini dengeleyip ani gelişen açlık krizlerini önler.
Pancar turşu sinirlerin, kasların, bağışıklık sisteminin ve kalbin düzgün bir şekilde çalışmasını sağlayan besin maddesi olan magnezyum açısından zengin bir kaynaktır. Magnezyum eksikliği halsizlik, yorgunluk ve iştahsızlık gibi belirtilere neden olur.
Bir su bardağı pancar turşusu günlük vitamin ve mineral ihtiyacının önemli bir kısmını karşılar. Pancar turşusu folat ve demir mineralleri açısından zengindir. Folat minerali hamile kadınların bebeklerini doğum kusurlarından, beyin hasarından korur, gebelikte yeterli miktarda folat alımı çok önemlidir. Demir ise vücuda oksijen taşınmasına yardımcı olan bir mineraldir. Pancar turşusunda ayrıca yüksek miktarlarda potasyum, fosfor, magnezyum ve A, B ve C vitaminleri bulunur.. Bu vitaminler ve minerallerin vücudun en iyi şekilde çalışmasında önemli rolleri vardır.
Pancar turşusu önemli antioksidanlardan olan sağlığa pek çok faydası olan A vitamini bakımında da zengin bir besindir. Vücudumuzun, gözlerin, cildin dişlerin, ve mukoza zarlarının sağlıklı olması için A vitaminine ihtiyaç duyarız.
Kırmızı pancar turşusunda önemli miktarda triptofan, betaine isminde maddeler bulunur. Bu maddeler vücudu rahatlatır, stresi giderir ve depresyonu önler.
Kırmızı pancar turşusu probiyotik açısından zengin içeriği sayesinde sindirim sistemini korur. Bağırsaklardaki faydalı bakterileri artırır. Mide ve bağırsak hastalıklarından kişiyi korur.
Dr. Feridun Kunak’dan Pancar Turşusu Tarifi
Malzemeler
- 2 kilo kırmızı pancar
- 3 litre su (12 bardak su)
- 2 çay bardağı elma sirkesi
- 10 diş sarımsak
- 3 yemek kaşığı kaya tuzu
Yapılışı: Pancarlar yıkanır, dilimlenir üzerine 3 litre sıcak su koyulup 2-3 dk haşlanır soğumaya bırakılır. Soğuyan suyun içine 10 diş sarımsak, 3 yemek kaşığı kaya tuzu, 2 çay bardağı elma sirkesi katıp karıştırılır ve bu karışım kavanoza boşaltılır. Kavanozu elinize alıp çalkalayın. Serin bir yerde 10 gün boyunca bekletin. 10 günün sonunda turşunuz hazır.
Diyetisyen Ve Beslenme Uzmanı Yeşim Cerrahoğlu’ndan Kırmızı Pancar Turşusu Tarifi
Malzemeler:
- 1 kg. pancar
- 3 litre su
- Yarım su bardağı üzüm sirkesi
- 1 baş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı şeker
Yapılışı:
Pancar iyice yıkanır, 3 lt su ile yumuşayıncaya kadar pişirilir. Suyun içinden alınan pancarların kabukları soyulur, halka halka doğranır. Tenceredeki suyun içine sirke, dövülmüş sarımsak ve tuz ile şeker eklenir. En son pancarlar konur ve 1 gece buzdolabında bekletildikten sonra kullanılır
Diyetisyen Ve Beslenme Uzmanı Yeşim Temel Özcan’dan Pancar Turşusu Tarifi
Malzemeler
- 1 kg pancar
- 1 yemek kaşığı deniz tuzu
- Yarım su bardağı peynir altı suyu
- 4-5 diş sarımsak
- Yeteri kadar su
Pancarları iyice yıkıyoruz. Derin bir tencereye su koyup yıkanmış pancarları içine atıp biraz yumuşayana kadar pişiriyoruz. Ardından pancarların kabuklarını tek tek soyuyoruz.4-5′ e bölüp kavanoza yerleştiriyoruz. Yarım su bardağı peynir altı suyu, 1 yemek kaşığı deniz tuzunu ve 3-4 diş sarımsak ile haşladığımız pancar suyunu da kavanozların üzerine ekliyoruz. Kapağı sımsıkı kapıyoruz. Karanlık ve sıcak bir yerde 10 gün içinde turşunuz olacaktır. Kapağını açtıktan sonra buzdolabına kaldırıp hızlıca tüketiyoruz.
Prof. Dr. İbrahim Uslu’dan Kırmızı Pancar Turşusu Tarifi
Malzemeler
- 5 adet orta boy kırmızı pancar
- 1,5 su bardağı elma sirkesi
- 1 çay kaşığı tuz
- 10 diş sarımsak
- 1 – 3 adet defne yaprağı
- 6 – 8 adet karanfil
- 4 – 5 adet fesleğen yaprağı
- 3 – 4 adet tane karabiber
Yapılışı: Pancarları doğrayıp, tencereye koyun ve üzerini 1 parmak geçinceye kadar su katıp 15 dakika boyunca düşük ısıda pişirin. Piştikten sonra sarımsak, defne, karanfil, fesleğen ve karabiber ile sirkeyi ilave edilir. Soğuyunca hemen servis edebilirsiniz.
Kaynak: mavikadin.com