Kategoriler

Yağ Bezesi Nasıl Geçer?

Yağ Bezesi Tedavisi

Yağ Bezesi Nasıl Geçer? Çoğumuzun başa çıkamadığı bir derttir yağ bezeleri.. Diğer adıyla epidermal kist olan bu küçük beyaz noktacıklar en çok göz çevresi, kulak arkası ve sırtta belirmektedir.

İçerisi sebumlarla dolu olan bu noktalar genellikle herhangi bir tedavi gerektirmeden geçer ve zararsızdır. Fakat bazı durumlarda yağ bezesi çok büyür ve ağrı yapabilir. Enfeksiyon da kapabilen bu bezeler bu durumlarda tedavi gerektirir.

Yağ bezesi her ne kadar sıkılırsa sıkılsın genellikle patlamazlar ve acı verirler. Serttir ve genellikle ağrı yapmazlar. Vücutta yağ bezelerinin oluşmasındaki başlıca neden sebum yani cilde yağ sağlayan yağ bezelerinin yolunun tıkanmasıdır. Diğer nedenlerini de sıralayacak olursak; aşırı testosteron üretimi, güneş ışığı, fazla yağ tüketimi, akneye yatkın ciltlerdir.

Eğer ki büyük yağ bezelerine sahipseniz doktora görünerek tedavi olmanız iyi olacaktır. Yağ bezeleriniz küçük ise evde hazırlayacağınız bitkisel yöntemleri veya eczanelerde satılan kremleri kullanabilirsiniz.

Yağ Bezesi Nasıl Geçer

Yağ Bezesi Nasıl Geçer?

Bitkisel Çözümler ve Evde Tedavi Yöntemleri

Buhar: Yağ bezelerini buhar yardımıyla yumuşatabilirsiniz. Yağ bezeleri yumuşadığında hafifçe sıkarak temizlemeye çalışın veya yumuşayan yağ bezelerinin kendiliğinden boşalma ihtimali de vardır.

Çay Ağacı Yağı: Sivilce tedavisinde de kullanılan bu yağ, iltihabı önler ve bakterileri temizler. Çay ağacı yağını yağ bezelerinin üzerine günde 2-3 kez uygulayın. Bakterileri temizleyen bu yağ, bezelerin iyileşme süresini hızlandırır.

Aloe Vera: Yağ bezesini yumuşatıcığı özelliği olan aloe vera jeli, yağ bezelerinin boyutunu küçültür ve zamanla ortadan kaldırır. Her gün düzenli olarak yağ bezelerinin üzerlerine aloe vera jeli sürün ve iyileşme sürecini hızlandırın.

Hintyağı: Yağ bezelerinin boyutunu küçültmeye ve tedavi etmeye yarayan bir diğer yöntem ise Hintyağıdır. Pamuk parçasına Hintyağından 3-4 damla damlatın ve bezenin üzerine koyun. Üzerine sıcak bir havlu koyup yarım saat kadar bekletin. Bu yağın etkisini göstermeye yarayacaktır. Gün içinde 2-3 kez tekrarlayın. Hintyağını kesinlikle ağız yolu ile tüketmeyin.

Sirke: Enfeksiyon riski taşıyan bezeler için sirke kullanılabilir. Küçük bir bez parçasının üzerine sirke sürüp yağ bezesinin üzerine sabitleyin. 3-4 gün boyunca bu şekilde bekletin ve daha sonra çıkartın. Ilık su yardımıyla sirkeli bölgeyi temizleyin. Beze iyice temizleninceye kadar bu işlemi tekrarlayabilirsiniz.

Bal: Bal yaraların iyileşmesinde etkili olduğu gibi yağ bezesi tedavisinde de kullanılabilir. Buğday unu ile balı yoğun bir kıvam alıncaya kadar karıştırın. 1 çay kaşığı bal ve 1 çay kaşığı buğday unu yeterlidir. Bezelerin üzerine bu karışımdan sürüp üzerini kapatın ve 1 gece bekletin.

Dikkat Edilmesi Gereken Unsurlar

Yağ bezelerini yumuşatmadan patlatmaya çalışmayın. Zaten çalışsanız da büyük bir ihtimalle patlamayacaktır.

İğne veya sivri bir cisim ile yağ bezelerini patlatmaya çalışmayın. Bu yöntemler ile bezenin iltihaplanmasına neden olabilirsiniz.

Yağ bezelerini sık sık anti bakteriyel sabun veya ıslak mendillerle temizleyebilirsiniz.

Yağ bezesi patlayıp içindeki irin çıktığında temizliğine önem gösterin. Aksi halde iltihaplanma riski çok yüksektir.

Yağ bezesi çok büyükse ve iltihaplanmaya başlamışsa doktora görünmeyi ihmal etmeyin.

Comments

  • Bende de vardı. . ince uçlu bi iğne ile hafif baş kısmını zedelerdim. Öyle sıkınca çıkıyor. İçinden de dediğiniz gibi irin değil ; minicik top gibi yuvarlak sert bi yağ bezesi çıkardı. Öyle temizleye temizleye yok oldu gitti.

    Derin 26 Temmuz 2015 01:16 Yanıtla
  • Benimde göz çevremde var ama iğne vb gibi şeylerle patlatmanın zararı olduğu söyleniyor patlattıktan sonra herhangi bir yan etkisini gördünüz mü ? Ya da tekrardan çıktılar mı ? Cevaplarsanız sevinirim ?

    İrem 28 Haziran 2018 20:02 Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Don't Miss! random posts ..

error: